· 

Duik nr 2324 - Scharendijke Haven

Vrijdagavond dus tijd voor ontspanning. En wat is er nog meer ontspannender dan een duikje in Zeeland. Nou, als je in het water ligt dan want die dijk over komen met je volledige uitrusting is elke keer toch een dingetje. Maar als het je dan toch weer gelukt is en je je  hijgend het water in laat zakken begint de rust. Zacht bubbelend zwemmen we naar het stenenlichtertje bij Scharendijke Haven. Want tot onze grote verbazing blijkt het heel rustig te zijn daar. We zijn de enigste duikers op dat moment ondanks het Pinksterweekend. Maar goed, we zijn de duik over en bubbelen dus naar de stenenlichter. Nog even goed naar de camera kijken want dat is altijd toch spannend. Alles zit goed en de camera en flitser gaat aan. Bij de stenenlichter zoek ik naar onderwerpen. Terwijl ik om mij heen kijk vind ik het eigenlijk nog een beetje kaal. Een enkele krab vlucht zodra hij ons maar ontwaart en kreeften laten zich niet zien. Ik ben op zoek naar een grondeltje in een schelp want het is broedtijd. Het liefst een paartje maar ook zij laten zich niet zien. Dan maar zakpijpen en bloemdieren. Dankbare onderwerpen om te fotograferen en stiekem vind ik ze heel erg mooi in al hun eenvoud.  Ik oefen met de snoot op de flitser omdat ik daar in de Filipijnen ook veel mee wil fotograferen.  Het lukt aardig en tevreden dobberen we verder. Op de hoek van de pier wordt het zicht snel minder door de wind en algenbloei in het water. Snel de andere kant op dus, daar was het nog wel te doen. Her en der staan de zakpijpen als volwaardige modellen te poseren voor de camera. Aan het eind van de duik komen we zelfs nog een grondeltje tegen. Verlegen als hij is, komt hij maar een klein stukje uit zijn schelpje. Maar ja, hij heeft dan ook de belangrijke taak om zijn nageslacht te beschermen. Die als kleine eitjes tegen de wand van de schelp zitten. Ik laat hem met rust en zwem naar de kant. Tevreden met een lekkere ontspannen duik. Maar nou nog die dijk over......zucht.